Månedlige arkiver: september 2012

Vindmåler – ny spec.

Siden flere luringer har laget vindmålere basert på ultralyd med NMEA utgang får jeg tenke nytt. Og da er løsningen dette:

  • Krengingskorrigert vindmåling. Dvs i konstant vind skal gi samme fart uansett krenging (+/- noen få % til 45 graders krenging, og noen flere ved 60 graders krenging.
  • Stampe- og rullekorrigert vindmåling. Dvs at variasjoner som skyldes at sensoren (som er montert 15 m opp i lufta) ikke skal gi feil under rulling og slikt. Spesielt viktig i lite vind.

Og løsningene?

Tror det blir 3D-måling med noe som minner vagt om dette:

Deretter blir det akselerometre og kanskje tilogmed gyro. Men det får vi se på. Alle data dyttes inn i f, eks Cortex M0 som spytter ut NMEA-data.

En sak som ikke er ferdigfundert er kommunikasjonsmedia. Jeg ser at noen fabrikanter har solcelledrevet vindmåler med radiosender. Det er jo lettvint, men krever lavt strømforbruk og batteri og greier. Men det eksisterer jo allerede ledninger (i vår mast i alle fall). Lages RF-løsning kan man like godt lage en RF-basert NMEA 0183-løsning. Men det er jo et annet prosjekt.

Er det forresten noen som vet mye om aktuelle ultralydtransducere?

Lenkeside

Har begynt så smått på en side med lenker til nyttige sider.

Foreløpig har jeg kun lagt inn en liten håndfull, og planen er å jobbe litt med formateringen, men det er nå en start. Bare å begynne å legge inn lenker, og husk å tilordne kategori. Hvis ikke havner de bare i «Blogroll». Det ermulig å velge mer enn en kategori.

Her er lenkesiden.

Behov for båtinstrumenter

Jeg trenger to instrumenter for båt: Kompass og vindmåler.

Kompass

Jeg trenger et kompass i (seil)båt som gir NMEA0183 data ut. Tanken er foreløpig å bruke en 3-akse kompass med SPI/I2C interface, en bitteliten mikrokontroller og så døtte dataene ut. Men siden båter kan bevege seg rundt alle tre aksene og siden jordens magnetfelt ikke er parallelt med jordoverflaten krever dette litt mer tenking enn bare å bruke et enkelt 1-akse kompass. Særlig siden bevegelige deler er like velkomne som multiresistente stafylokokker på et aldershjem.

Vindmåler

Også denne skal være uten bevegelige deler. Og litt av problemet er at platformen kan helle opptil 45 grader. Her skal vindfart og retning måles. Jeg har fått to ideer foreløpig som skal viderebehandles mentalt:

Ultralyd: Plasser (minst) to sett med ultralyddingser på mastetoppen (på en plattform), 90 grader på hverandre. Mål tiden det tar for en puls å gå de to retningene, og prosesser dataene. Problem er krenging. Kan kanskje løses ved å bruke liten lydkilde og )-formet mottaker.

Venturikuler: Plasser to kuler nesten oppå hverandre. I toppen på den underste bores et lite hull og trykk måles, P. Rundt periferien av den nederste plasseres også et sett trykkmålere og vi måler P1-Pn. Prosesser dataene, og vis vindretning&fart.

Og om dere skulle tenke på det: Lineære akselerometer for å finne ditt og datt (eller filtrene bak dem) får litt å stri med da det kan være en hel del bevegelser i dårlig vær.

Og skisser kommer kanskje etterhvert.

Fred-Johan

En prinsippsak

Jeg må jo innrømme at dette hadde ganske liten praktisk nytte, men nå var det nå slik at jeg satt der med en støpeform som var slepet sånn passe bra og sauset inn med slippmiddel. I all hast ble det organisert en tur til Biltema for å kjøpe en kvadrat med den mest ugunstige glassfiberen jeg kunne finne til dette formålet. en 300g vanlig kryssvevd duk som var så stiv som papp. Kostet bare 39.- da.

Det var ikke mulig å få den til å følge profilen i forkant, så jeg blandet litt microballoons for å fylle opp der. Alt var passe dårlig planlagt, og det var en skikkelig klinejobb. Siden det var sent og jeg var trøtt, så gadd jeg ikke å kutte mer enn ett lag med duk.

Uansett, formen er testet, slippmiddelet slapp (der var jeg ganske spent), og jeg har støpt min første glassfiberarmert plastdel i form (Har tidligere kun trekt en depronplate for å lage instrumentpanel til Ls3).

Så, hvordan føles det da?  Jo, det føles så bra.

DLG model

Dette er dlg`en vi prøver å bygge. Den første versjonen vil ha en enkel poly skum vinge. Planen er å lage en kropp med side og høyderor som fungerer bra, og så bruke denne kroppen som en plattform for å teste forskjellige vinger.

DLG hale, første form

Da fikk jeg en fin 3D modell av en horisontalhale av Thomas

Jeg tegnet så en form i all hast for å teste ut å frese den i Prolab65. Modellen ble ganske fin, men jeg rotet til et forsøk på å være lur i framkanten. Rett foran framkanten er det en forhøyning som ser ganske lurvete ut. Den skal fikses for neste gang.

Hvis du klikker på bildene så dukker det opp noen kjempestore jpeg-bilder. Her ser du ganske tydelig fresesporene, men husk at jeg har manipulert bildet for å gjøre dem ekstra tydelig. De er umulig å kjenne med fingrene, og vanskelig å se med blotte øye.

Jeg freste ikke ut styrehullene i denne omgang da disse blir ganske dype. Denne formen skal uansett ikke brukes, så det var greit å ikke sløse bort for mye materiale. Total kostnad for denne formen er ca 15kr, men hvis jeg hadde laget 12mm dype hull, så vill kostnaden vært ca 50kr.

Nå er det bare å sette i gang med pussing og polering, så får vi se hvor bra det kan bli.

OpenESC

Tenkte bare å henlede oppmerksomheten på et ganske interessant prosjekt som startet for noen få uker siden.

https://groups.google.com/forum/?fromgroups#!forum/openesc

Det er ikke akkurat overskudd av fartsregulatorer til børsteløse motorer som snakker serieinterface (I2C, CAN, SPI o.l). Dette har en fyr ved navn Jason lyst til å gjøre noe med. Første prototype er rett rundt hjørnet. Bare å hive seg på hvis man er interessert i å bidra.